“Drogenberg Observatory”, the making off

The name of the observatory comes from the local neighbourhood, which is called “drogenberg’ or “dry hill”. It’s a hamlet of Meldert, a village in the Hoegaarden community.

The construction was started July 1th 2022.

My home location offers mostly trees and houses, leaving only a small patch of sky visible. Also it’s surrounded with street lights.

The only manner to overcome this situation was to go in height, overlooking everything and offering a mostly clear horizon, in addition in the shadow from street lightning.

The observatory was built on top of – and on the south side of – the old horse stable, of the former farm (righthand building in the picture above, still without observatory at the time of the picture).

This is a seperate unheated building. The observatory’s shape will resemble a rooftop ‘dormer’ without windows . The resulting height of the observatory’s wall is 7 meters above ground level.

South wall of the original structure. This is the attic floor, with a south facing wall about 7 meters in height.

Removing the roof tiles
Cutting all beams, creating the opening to the sky
Putting up the first wall beams
Outside View
Putting on the outside skin and mounting the roof sliders
Testing the sliders with the base roof frame
Outside view
Construction of the steal beams that carry the concrete slab as telescope foundation

A pillar from ground level upwards would stand in the room below the observatory floor, on ground-level. This was not acceptable.

Since it was not possible to build a pillar from the ground level upwards to the observatory, an alternative vibration-free foundation was required; The mount pillar are build on a concrete slab of about 2 ton in weight. A steel beam construction holds the concrete slab in place between the walls.

Welding the two parts of the E/W beam together
Ready for the concrete
Insulation & floor, adding the inner beams and false floor above the concrete slab

Above the steel beam (which holds the concrete foundation slab), the wooden floor beams are visible that carry the wlaking false floor for the observatory. These are independently resting on the wall on one side, and the attic floor on the other side.

The cast for the concrete pillar support on top of the concrete slab, and isolated from the support beams of the false walking floor ; 60x60cm and 30cm height
Metal laser-cut pillar support and bolts ready for the concrete 6xM20, conform the 10micron standard pillar
Both pillar supports have been poored and installed
Putting on the OSB floor plates
Stairway to heaven… from the attic floor towards the observatory floor
Inside wall between the observatory and the warm room, with a door and and observation window
Inside finishing, view the west roof half, pushed outwards.
Two mounts in position, one for longer OTA (C14 and APO), one for shorter OTA (Maksutov & EDPH65)
West Pier, with the C14
East pier, with the 120mm F/7 APO

Discover more from DROGENBERG

Subscribe to get the latest posts to your email.

This website only uses statistical cookies. No personal data is collected or shared.